Roggebrood

Wist u dat Roggebrood super gezond is. Het bevat veel vezels, meer vezels dan ‘gewoon’ brood als bijvoorbeeld volkoren, en is daardoor heel goed voor de stoelgang. Daarnaast bevat roggebrood veel vitaminen en mineralen, waaronder ook ijzer.

Beschuit

Wist u dat Beschuit al eeuwenoud is. De herkomst van beschuit is niet helemaal duidelijk. Men verwijst al snel naar de Gouden Eeuw waarbij zeelieden gedroogd eten meenamen op hun zeereizen. Maar ook de oude Romeinen kende al het tweemaal gebakken brood voor hun tochten. Het gedroogde brood smaakt zo anders dan het beschuit van tegenwoordig. Tegenwoordig is het een licht zoetig, brosse, luchtig gebakken broodsoort, maar vroeger was het heel vast en hard omdat er geen eieren, vet of glucose stroop werd gebruikt.

Krent

Wist u dat wij ook krenten en rozijnen broden maken. En dat u bij ons een krentenbrood van een ½ en zelfs van een hele meter kunt bestellen. Leuk om mooie plakken van te snijden en uit te delen aan een grote groep mensen met de buren bijvoorbeeld met vrienden of familie tijdens de feestdagen. Tevens is dat ook een echte binnenkomer als relatiegeschenk.
Maar wij maken ook leuke krentencijfers. Een krentenbrood in de vorm van een cijfer. Dat is nog eens een origineel cadeau als iemand een jubileum te vieren heeft.

Brood

Beschuit
Wij zijn een van de weinige bakkers die nog zelf de beschuit maakt. Eerst worden er beschuitbollen gemaakt (deze heerlijke zachte witte beschuitbolletjes zijn ook los te koop). Deze worden doorgesneden en voor een tweede keer gebakken en gedroogd in de oven. 12 Beschuiten gaan in een rol en deze zijn heerlijk met onze eigen gemaakte jam, maar ook lekker met hagelslag of hartig beleg.

Roggebrood
Ons eigengebakken roggebrood is een smeuïg gebakken brood. En mag zich een Gelders roggebrood noemen. Gelders roggebrood is een vochtig roogebrood met een donkere kleur. Dat komt omdat de rogge door het lange bakproces een beetje versuikerd en daarom een licht zoetige smaak heeft.
Naast Gelders roggebrood bestaat er ook nog; Groningse / Fries roggebrood en Brabants roggebrood. Het verschil tussen de roggebroden is onder andere de vochtigheid van het brood. Hoe noordelijker, hoe vochtiger.

Admiraal brood
Licht volkoren – meergranen brood met zaden en granen. Admiraalbrood deed in 2002 zijn intrede ter ere van 400 jaar VOC. betrekkingen Nederland – Indonesië. De naam Admiraal verwijst naar de admiralen in de VOC periode. Het is een stoer brood met vele pitten en zaden voor echte Zeebonken.

Nijkerks Goud
Een stevig donker meergranen brood met zonnebloempitten. Dit brood kwam in de zomer van 2012, toen de in Nijkerk wonende Adelinde Cornelissen goud won met haar dressuur proef op de Olympische spelen. Vanwege deze Nijkerkse gouden plak is het brood gedecoreerd en gevuld met goudkleurige zonnebloempitten.

Low Carb
Het meest smaakvolle koolhydraatarme brood: 5 tot 6 keer minder koolhydraten, 4 tot 5 keer meer eiwitten, veel voedingsvezels, verbeterde stoelgang, scheiding van insuline.

Volkoren brood
‘Gewoon’ volkoren, simpel maar blijft favoriet. Mijn vader zegt al zijn hele leven: er is niks gezonder dan gewoon volkoren brood. Hiermee bedoeld hij dat dit brood een van de puurste broden is. We weten misschien allemaal wel dat volkoren beter is dan wit. Maar volkoren is ook beter dan meergranen. Meergranen brood heeft het imago van gezond door de vele pitten, granen en de donkere kleur. Maar dit is ook brood waar veel aan wordt toegevoegd zoals brood verbetermiddel (om het brood lekker zacht en mals te maken) en kleurstoffen. Brood is op zichzelf namelijk niet zo donker van kleur. Zelf werken wij met geroosterd mout om brood te ‘kleuren’. Maar toch blijft volkoren gewoon het beste.
Dit verhaal is onlangs ook bevestigd door het voedingscentrum. Er is de afgelopen tijd veel te doen geweest om brood. Koolhydraten zouden slecht zijn voor een mens. Maar van elke dag 3 – 5 sneden volkoren brood is nog nooit iemand dik geworden. Het bevat juist veel voedingsvezels, vitaminen en minarelen.