Onze kennis

Bakkers zijn er in vele soorten en maten. Tijden veranderen en vaak wordt er in het groot gedacht: ‘we moeten meer omzet maken, sneller en efficiënter werken en meer filialen openen’. Daar bedenkt de groothandel allemaal hulpmiddelen voor: zo kunnen bakkers via de groothandel kant en klare taartbodems kopen die alleen nog maar gevuld hoeven te worden, daar koop je dan ook kant en klare jam in grote emmers, die hoeft dan ook niet meer gekookt te worden. Kant en klare deegstukken voor brood, want dan hoeft het deeg niet apart gezet te worden…. Ja zo gaat dat, ook bij de bakkers. Terwijl een groot deel van het ambacht verdwijnt is de verleiding heel groot om hier aan mee te doen, zeker als je zou weten hoe divers het assortiment moet zijn om aan de diverse verwachtingen van klanten te voldoen in de winkel. Maar door alles te standaardiseren en veel aan te bieden gaat alles wel hetzelfde smaken. Zo is het voor de klant niet meer te merken waar je welke artikelen hebt gekocht.

Misschien is het wel te romantisch bedacht maar ik geloof zelf in het kleine. Ik wil graag mijn klanten kennen en herkennen. Ik wil graag zelf met onze klanten in contact komen en de hun ervaringen en smaak op de praktijk vloer meemaken. Ook al ben ik zelf soms niet zo’n hele makkelijker prater, ik zie een hoop gebeuren in de winkel. Ik geloof dat je, jezelf als bakker kunt onderscheiden door producten zelf te maken. Zelf de taart bodems te bakken en zelf je jam te koken voor in de taart. Zelf het deeg te zetten voor de croissants en al het andere brood. Daar krijgen onze producten een eigen karakter van. Dat kost tijd en is niet altijd efficiënt maar het geeft wel een eigen smaak en beleving, een eigen sfeer in de winkel. En dat is waar ik voor sta. Wij maken een degelijk en goed stuk brood en banket, puur en vanuit de basis. Met zoveel mogelijk eerlijke en goede grondstoffen. Met onze grondstoffen en kennis kunnen wij spelen en soms maatwerk leveren in overleg met de klant. Dit maakt ons een puur en ambachtelijk bedrijf.

Omdat u kwaliteit wilt…

Wist u dat:
Het woord banketbakker en Patissier hetzelfde betekenen. Het betekend: een bakker die veel zoet verkoopt oftewel een ‘suiker – bakker’, denk bijvoorbeeld aan koek, gebak en chocolade. Patissier is een naam die ze in België en Frankrijk gebruiken. Het woord ‘Patisserie’ staat wel chic. Maar wij zijn een Hollandse bakker en gebruiken daarom gewoon het woord Banketbakker.

Historische banket en brood bakkerij

Harry en Ria hebben de bakkerij op 1 maart 1977 overgenomen van familie Langman. Ze hadden als droom om een bakkerij voor zichzelf te beginnen en zochten naar een geschikte locatie. Oorspronkelijk komen ze uit de omgeving van Deventer. In Nijkerk vonden ze wat ze zochten. Zowel de winkel als de bakkerij waren verouderd maar mijn ouders zagen er mogelijkheden in. Mijn vader, heeft zijn hele leven al naast een Kerk gewoond en ook nu zou hij naast een kerk komen te wonen. In het begin was het lastig om in een stad een winkel te beginnen terwijl je eigenlijk niemand kent. Maar ze zijn dankbaar voor de kansen die Nijkerk mijn ouders gegeven heeft. Vers en ambachtelijk gebak. Een gewoon goed en degelijk stuk banket zonder al te veel fratsen, daar stond mijn vader voor. Na ongeveer 20 jaar banketbakkerij ten Have deed de mogelijkheid zich voor om broodbakkerij van Dijk over te nemen. Van Dijk had goede kwaliteit brood en mijn ouders waren in de jaren daarvoor altijd al vaste klant bij van Dijk. Een nieuwe uitdaging, nieuwe kansen… Banketbakkerij ten Have werd brood en banket bakkerij ten Have van Dijk.

Bakkerij Ten Have

Vanaf januari 2016 ben ik – Colinda Ten Have – , als jongste dochter van drie, bij mijn ouders in de zaak gekomen. Ik ben van kind af aan altijd bij de bakkerij betrokken geweest en ik heb altijd interesse gehad in het werk en de organisatie. Toch zag ik mijzelf niet de winkel overnemen, want ik was immers geen jongen. Ik heb gekozen voor een opleiding Pedagogiek en deze ook afgemaakt. Ook naast mijn studie bleef ik mij interesseren voor de winkel. Ik wist na mijn studie niet precies wat ik wilde; het werk bij de bakkerij vond ik leuk maar de opleiding Pedagogiek heb ik ook met plezier en interesse gevolgd. Gaande weg ben ik er toch achter gekomen dat mijn hart sneller klopt voor de Bakkerij dan voor het andere. Daarom heb ik mijn ‘stoute schoenen aangetrokken’ en gekozen om mij volledig in te zetten voor de bakkerij. Het werk in de bakkerij is afwisselend, dynamisch, sociaal en creatief. Je beleefd het hele jaar zo puur vanwege het werken met seizoen producten en feestdagen beleef je alles meer intens. Alleen dat, is al iets wat mij heel erg aantrekt, maar tegelijkertijd houd ik van een goede organisatie en ben ik een grote snoepert die niet zonder de gezelligheid van de bakkerij kan. Het nostalgische gevoel dat je krijgt van de geur van versgebakken brood en banket maakt je bewust van de kunst van het eeuwenoude vak van “bakker”.
Met dit inzicht verandert de naam “Brood en banket bakkerij ten Have van Dijk” in de ambachtelijke naam:
Bakkerij ten Have.